2014. január 5., vasárnap

Jay Asher: Tizenhárom okom volt, avagy a lány aki feleslegesen lett öngyilkos



 Tizenhárom okom volt...



 Fülszöveg: 
Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.

Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát.
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.




„Lenyűgöző első regény. Jay Asher olyan őszintén és keresetlenül meséli el a történetét, hogy a tragédiát megrázkódtatóan valódiként éljük át.”
– Gordon Korman


„Okos, eredeti ötlet, erős hang, tökéletes adagolás. Olyan, amit nem tudsz letenni. Jay Asher kitűnő történetmesélő.”
– Chris Crutcher



Saját kritika:

Egy kritika miatt néztem ki magamnak.
Megtetszett, a borító a fülszöveg az alaptörténet. Minden. Tehát egyszerűen tökéletesnek tűnt. 

Két főszereplő (bár attól függ, ki honnan nézi – mivel az egyikük halott)
és párhuzamos narráció.
Ami néhol nagyon zavaró volt, mert 2-3 soronként megszakította Hannah monológját Clay gondolatainak szövevénye. Így aztán néha azon kaptam magam, hogy elképedek, hogyan mondhat ilyet a lány, mikor rádöbbenek: már rég Clay gondolatai között száguldozunk.



Hannah Bakert nagyon megviselték azok a „traumatikus” dolgok, amiket átélt.
De semmi nagyon kemény bántást/megbántódást tudnék felhozni példának, mert nem volt semmi, csak néhány álbarát, egy lista, pletykák és ezen felül még olyan emberek is voltak – mint kiderül –, akik szerették, akikhez fordulhatott volna
.
Nagyon hiányzott nekem belőle a szívenütés. Az, amitől elszomorodom, átérzem a helyzetét vagy ilyesmi. Nem jött át. Nem kaptam meg.
Nem értettem a lányt. Nem értem, miért nem fordult több emberhez segítségért. Nem értem, miért nem mondta el a szüleinek. Miért nem váltott iskolát. És legfőképp, hogy MIÉRT ÖLTE MEG MAGÁT.

Azzal, hogy elküldte az embereknek a kazettákat, így 13 ember életét tette pokollá, miután ő már meghalt. Persze voltak néhányan, akik megérdemelték. De szerintem az azért nem fair, hogy egy halott lány visszaemlékezéseit kelljen hallgatni arról, amiért ő maga is felelős volt.
A végén egy „interjú” az íróval, amelyben azt taglalja, hogy mit KELLETT VOLNA látnia az Olvasónak a könyvben vagyis, hogy mit akart átadni.


Idézet: (a könyvből)

 „Helló, Fiúk, Lányok! Itt Hannah Baker, élőben és sztereóban.
Nincs visszatérés. Nincs ráadás. És ez alkalommal abszolút nincsenek kívánságok.
Remélem, készen állsz, mert most elmesélem neked az életemet. Pontosabban azt, hogy miért lett vége. És ha ezeket a kazettákat hallgatod, te vagy az egyik oka.”



2011. február 8-án bejelentette a Universal Pictures, hogy megvette a jogokat a filmkészítéshez, s Selena Gomez játssza majd Hannah Bakert. A kiadás dátumát egyelőre nem tudjuk, az IMDb szerint 2014, de még a forgatás nem kezdődött el. A bejelentés után szóba került már Clay szerepére Logan Lerman, de ezt a Universal még nem erősítette meg.

Úgy összességében:  5/10

3 megjegyzés :

  1. Itt is nagy egyetértés van! Ez a mű, szerintem a, "Hogy a fenébe adhatták ki" kategóriába tartozik. Nem hiszem, hogy bárkinek is tetszene, esetleg magának az írónak.

    VálaszTörlés
  2. Clay férfi szereplő?

    VálaszTörlés